Bij het einde van een huurovereenkomst moet de huurder de sleutels die hij van de verhuurder kreeg teruggeven. Wat kan er gebeuren als de huurder één van deze sleutels verloren is?

Bij het begin van de huurovereenkomst geeft de huurder de sleutels van het verhuurde pand aan de huurder. Het kan daarbij gaan om de sleutels van de inkomdeur, achterdeur, garage, brievenbus en diens meer.

TERUGGEVEN BIJ EINDE HUUR

Bij het einde van de huur moet de huurder deze sleutels teruggeven aan de verhuurder. Is de huurder in de loop van de huurovereenkomst één van deze sleutels verloren, dan kan die teruggave een probleem zijn.

MAAK GOEDE AFSPRAKEN

Als een huurder betwist dat hij een sleutel kwijt is, zal de verhuurder dat moeten bewijzen. Het is dan ook belangrijk dat de verhuurder beschikt over de nodige bewijzen van hoeveel sleutels hij afgaf. Om discussies te vermijden kan de verhuurder de huurder op het moment van de afgifte van de sleutels een document laten tekenen waarin deze laatste verklaart hoeveel sleutels hij precies ontving (bv. twee sleutels van de voordeur, twee sleutels van de brievenbus enz.).

WAT KAN DE VERHUURDER VRAGEN?

 Slaagt de huurder er niet in alle sleutels terug te geven, dan kan de verhuurder een vergoeding vragen aan de huurder. Het minimale dat kan worden gevraagd is de kost om een sleutel te laten bijmaken.

De verhuurder heeft evenwel ook argumenten om te vragen dat de huurder ook de kosten van het plaatsen van een nieuw slot (met de bijhorende sleutels) vergoed. In de huurovereenkomst kan de verhuurder een bepaling opnemen dat de huurder de kosten van een nieuw slot met bijhorende sleutels moet betalen als hij een sleutel kwijtraakt.

Bron: immo.vlan.be

Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)